Hunter Douglas

RSS Follow this blog

Leer hier de belevenissen van het Hunter Douglas team tijdens hun bouwreis in Lesotho. Meer informatie over het team vind je hier

Klik hieronder voor een album met alle foto's van deze mooie bouwweek

De terugreis

Op dit moment zijn wij de koffers aan het inpakken en drinken onze laatste bak koffie.

De lange reis naar huis gaat zo beginnen. In Johannesburg laten we Gerard en Chris achter die er nog een aantal zakelijke dagen achteraan plakken.

Tot straks!

De laatste bouwdag

Ceremoniedag!!!!

Vandaag hetzelfde ritueeltje maar met een apart gevoel.

We gaan afscheid nemen van oma en de kleinkinderen.

Bij The Trading Post doen we alvast wat ballonnen opblazen en spelen een potje voetbal voordat we vertrekken.

Aangekomen op de bouwplaats, zijn de bouwvakkers de puntje op de i aan het zetten.

Zelf kunnen we niks doen dus, voor ons een mooie gelegenheid om samen met de kinderen naar hun school te lopen.

Het was een stevige wandeling, vooral voor de kinderen die dit door weer en wind moeten lopen. Over rotsen, beekjes en het gras. Je bent dan wel een half uur onderweg. Als ze er dan halverwege achter komen dat de beek te hoog staat, keren ze om.

Voor we bij de school aankomen komen alle kinderen op ons afgerend. Wat een warm welkom. Dit laat een goede indruk achter.

We nemen in het schoolgebouw plaats op de schoolbanken. Worden hier aan elkaar voorgesteld.

Ze gaan voor ons een aantal liedjes zingen. Wij slaan dit uiteraard niet af. Op het einde mochten we zelfs mee dansen en zingen, zover dat ging. Het team ervaarde dit zeer emotioneel.

Onze voetbal hadden we meegenomen om daar achter te laten. Wat een vreugde maakte dat bij de kinderen los. Snel terug naar de woning voor de Ceremonie.

Hier staat de media en de gemeenschap al te wachten. Wij als een speer aan de gang om alles te versieren en de kinderen te schminken. Dit was een vinkje voor onze bucketlist.

De ceremonie begint en er wordt over en weer gespeecht.

Habitat Lesotho begint, de Chief van de gemeenschap doet ook zijn woordje. Marco mag ook aan de bak namens Habitat. Oma mag ook haar zegje doen……….. Voor allen emotioneel. Dan komt Gerard namens het Hunter Douglas Team.

Hierbij bedankt hij om hier te zijn en dit mee te maken. Ook hoe mensen binnen HD die elkaar bij vertrek niet of nauwelijks kenden een geweldig team hebben gevormd.

Na zijn speech rijkt hij de groepsfoto van het bouwteam aan Oma uit.

Nu konden we officieel de woning openen, hierbij mocht Oma het lintje doorknippen van haar woning.

Habitat had voor een lopend buffet gezorgd voor alle aanwezige. Tast toe was de boodschap.

Nu gingen we afscheid nemen van de familie. Bedanken de mensen van Habitat en nemen allen op onze eigen wijze afscheid van Oma en kleinkinderen.

We gaan onszelf opfrissen om in Maseru nog even naar de markt te gaan.

Snel nog even geld wisselen!!!!!!!!!!!!!!!!!

We sluiten de avond af met een gezamenlijk diner en een kleine after party. 

Wat een indrukwekkende dag!!

Houdoe en bedankt,

Ed & Ivo

Bouwdag 4

 donderdag 6 april 2017

Net als alle andere dagen verzamelen we ons - voorafgaand aan het ontbijt - bij de receptie in de hoop daar voldoende Wifi-ontvangst aan te treffen, zodat we het thuisfront over onze belevenissen kunnen informeren. Dat valt regelmatig tegen, maar vandaag blijkt het redelijk te lukken.

Na een goed maar niet al te gevarieerd ontbijt bestaande uit de gebruikelijke eieren, bonen, havermoutpap en overheerlijke pindakaas, begeven we ons richting bus voor de half uur durende rit naar de bouwplaats.

Er is regen voorspeld dus we zijn op het ergste voorbereid, het dak ligt er gelukkig op inmiddels dus veel hinder zullen we er niet van ondervinden. Afgezien van een enkele bui blijft het gelukkig droog en ook de aanzienlijk lagere temperatuur doet deugd.

Aangekomen op de bouwplaats blijken Paul, James Papi en Alfred al aardig opgeschoten te zijn met het stucwerk aan de binnenkant. Een aantal van ons sluiten zich bij hen aan, terwijl anderen rondom het huis de grond egaliseren, het puin opruimen en een afwateringskanaal voor het regenwater graven. Morgen dient het huis immers feestelijk te worden opgeleverd en moet alles er dus piekfijn uitzien.

De voorbije dagen is met grote geestdrift en inzet gewerkt waardoor we enigszins voorlopen op schema; even tijd om wat met de kinderen te spelen, water te halen bij de nabij gelegen waterput en het knollenveld van oma nog eens goed om te spitten. Met de dag raken de kids uit de omgeving meer aan ons gewend waardoor ze een stuk minder terughoudend en verlegen zijn. Dat doet ons goed.

Later op de middag hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee andere 'Habitat for Humanity' projecten te bekijken in de omgeving. Duidelijk zichtbaar is de blijdschap en dankbaarheid bij de bewoners, een bevestiging dat onze noeste arbeid van de afgelopen week zijn vruchten zal afwerpen.

Vanavond zal net als andere avonden met plezier en voldoening worden nagepraat over de ervaringen van de voorbije dag, dit ongetwijfeld onder het genot van een goed diner en (bij een aantal) een lekker glas wijn.

Morgen is de grote dag !......

Sylvia en Gerard

Bouwdag 3

Het dagelijkse schema is ontbijt om 7 uur en om 7.45 in de bus op weg naar de bouwplaats. Dus ook vandaag weer vroeg  uit de veren, wat zelfs de laatslapers vrij makkelijk af gaat. We willen maar al te graag weer aan de slag!

Jakob, onze chauffeur deze week, weet ons iedere dag veilig de berg op en vervolgens over hobbelige zand of beter gezegd kei weggetjes naar de bouwplaats te rijden.

De Habitat tent stond er al, dus konden we gelijk met de dagelijkse safety briefing beginnen. De afgelopen dagen werd het briefje voorgelezen door de opzichter, maar hij vond dat vandaag één van ons dit maar moest doen. Aan Barbara de eer….nou dat heeft hij geweten. Zij heeft dit zeer beeldend en met veel Schwung gedaan tot groot genoegen van het team.

Vandaag verder gegaan met het egaliseren van de grond rond het huis, begonnen aan het dichtmaken van het dak en de lievelingsklus van velen…de muren stucken…klodders taka tegen de muur aan kwakken en vervolgens uitsmeren, maar dat was nog niet het ergste. Het moest spiegelglad worden en dan ook echt glad. Probeer dat maar eens met taka waar nog kleine restjes steen en takjes inzitten.

De kinderen waren vandaag niet naar school en vonden het maar al te leuk om met ons te voetballen. Het was ontzettend leuk om te zien hoe ze schaterlachend naar de gemaakte foto´s en filmpjes van zichzelf keken.  

Na de lunch zijn we met een korte tussenstop om ons op te frissen op weg gegaan naar Thaba Bosiu ook wel Mountain of the Night genoemd. Na een pittige klim werden we beloond met een adembenemend uitzicht. De wandeling leidde ons langs voor Lesotho belangrijke historische plekken, waaronder de koninklijke begraafplaats.

Lieve lezers het was weer een topdag, tot morgen!  

Groet,

Barbara en Veronica

Bouwdag 2

 Blog Dinsdag 4 April

 

 

Vandaag weer een frisse, nieuwe dag om te bouwen! De wekker ging rond 6 uur, en ondanks dit vroege tijdstip is iedereen weer enthousiast om aan de slag te gaan, mede door de wederom strakblauwe lucht en de lekkere temperatuur. Een aantal mannen hadden ’s nachts al het nodige gezaag meegemaakt, waardoor een wekker niet nodig was. Tijd voor wat socializen, want wifi werkt hier niet. De blogs zullen met enige vertraging online komen. Na een lekker ontbijt en een goede bak koffie gaan we weer op pad naar de bouwplaats, welke ongeveer 15 min. rijden is. Weer worden we enthousiast onthaald door de toekomstige bewoonster van het huis in aanbouw.

Het tempo zit er goed in, ondanks de warmere temperatuur en het nieuwe werkactiviteiten, waaronder het egaliseren van de grond rondom het huis. Met een schop, pikhouweel en kruiwagens was het flink zweten voor de deelnemers. Voor de lunch wordt het houten regelwerk voor de dakconstructie acrobatisch geplaatst en krijgt het huis, al op de tweede werkdag, steeds meer vorm.

Voor de lunch is er tijd voor een korte wandeling, en besluit een deel van de groep erop uit te trekken. Samen met Abang, lopen en klimmen we naar de top van een dichtbije berg, wat een waanzinnig uitzicht geeft over de vallei! Bij terugkomst staat een welverdiende lunch klaar!

Nadat we ’s middags doorgewerkt hebben is er daarna tijd om de twee door oma geadopteerde kleinkinderen, van 5 en 12 jaar oud, te ontmoeten. Samen met Abang als vertaler hebben we een leuke gesprekje met de ietwat verlegen jongens, die aangeven ontzettend blij te zijn met hun toekomstige huis. Ze vertelden ook dat voetbal kun lievelingssport is, en dat kwam goed uit! Marco had een voetbal meegenomen dus al snel kwamen er meerdere kinderen uit de buurt om een balletje te trappen!

Na een zware werkdag komen we rond half 5 weer aan bij ons verblijf, tijd voor een lekkere borrel!

Groet,

Chris en Vincent

 

1 2 Volgende
2 pages in total

Build a virtual house in Lesotho

  • 1Lay the foundation yourself
  • 2Invite your friends to help building this house
  • 3With your donation, real houses will be built